[mrsorcerer:37513] Fwd: [လူဗိုလ္ဟူသည္ ...] လွ်ပ္စစ္မီး မလိုတဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ



---------- Forwarded message ----------
From: Blogger <no-reply@blogger.com>
Date: 2013/3/9
Subject: [လူဗိုလ္ဟူသည္ ...] လွ်ပ္စစ္မီး မလိုတဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ
To: lubo601@gmail.com


Thein Moe and 4 others shared Myanmar Online News's photo.
လွ်ပ္စစ္မီး မလိုတဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ  Saturday, March 9, 2013    လွ်ပ္စစ္မီးေတြ မရွိပဲ ေရခဲေသတၱာအျဖစ္ အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပညာကို  ႏုိက္ဂ်ီးရီးယားႏိုင္ငံသား အင္ဂ်င္နီယာ တဦးျဖစ္သူ မစၥတာ မုိဟာမက္  ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္ခဲ့ပါတယ္။     အဂၤလိပ္လုိ The pot-in-pot refrigerator သို႔မဟုတ္ အာေရဗစ္ ဘာသာစကားအသံထြက္နဲ႔ ေျပာရရင္ zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ေျမအုိး ၂ ခုကို သစ္သီး၀လံေတြ ၾကာၾကာခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာလုိ သံုးတဲ့ အသံုး အေဆာင္ တခုကို အိုးထိန္းသည္္ မိသား စုက ဆင္းသက္ခဲ့သူ မုိဟာမက္ ဘက္အက္ဘာက က တီထြင္းဆန္းသစ္လုိက္လို႔ ဆုေတြ တေလွႀကီး ရခဲ့ပါတယ္။     ၂၀၀၀ ခုႏွစ္က $75,000 Rolex Award for Enterprise ေခၚတဲ့ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၇၅၀၀၀ ပါ၀င္တဲ့ ဆုလည္း ရခဲ့ တယ္။ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွာ ကမာၻ႔ Shell Award for Sustainable Development ဆုလည္း ရျပန္တယ္။     သမုိင္းေၾကာင္းကို ျပန္ေကာက္ေျပာရရင္ သိပၸံပညာ မထြန္းကားခင္ ကတည္းက မပုပ္မသိုးတဲ့ နည္းပညာနဲ႔ ပတ္သက္လာ ရင္ ေရွး အီ၈်စ္ႏိုင္ငံက အေစာဆံုးထြန္းကားခဲ့တာပါ။     မာမီရုပ္အေလာင္းေတြက အေတာ္ထင္ရွားတဲ့ သက္ေသလည္းျဖစ္ပါ တယ္။ ခရစ္မေပၚမီ ဘီစီ ၂၅၀၀ ေလာက္က အီဂ်စ္ႏုိင္ငံ Old Kingdom မွာတုန္းက အလားတူေရခရားေတြကို စားစရာေတြကို အေအးခံ အသံုးျပဳတဲ့ Zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ပစၥည္းေတြ သံုးခဲ့ဖူးပါတယ္။      သမုိင္းပညာရွင္တခ်ိဳ႕လည္း ဘီစီ ၃၀၀၀ ေလာက္က ေျမထည္ အသံုးအေဆာင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္ေတြ႔ ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ အေအးခံ သံုးတဲ့ ေျမထည္ပစၥည္းေတြကို အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္ ႏိုင္ငံေတြမွာ   အသံုးျပဳတဲ့ Ghara ( ဂါရာ)၊ Matki ( မတ္ကီ) တုိ႔လုိ ေျမထည္ပစၥည္းေတြပါ။     ဒါေတြကို အေျခခံၿပီး ႏုိက္ဂ်ီးရီယားႏုိင္ငံသား မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္ တဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ ျဖစ္ပါတယ္။     အသံုးျပဳပံုကေတာ့…     စဥ့္ရည္ မသုတ္ထားတဲ့ အရြယ္အနယ္ငယ္ကြာျခားတဲ့ ေအာက္ေျခက အေပါက္ပါတဲ့ ေျမအုိး ၂ လံုးကို ပထမ ရွာေဖြရပါ မယ္။ ၿပီးရင္ ေျမအုိး ေအာက္ေျခက အေပါက္ကို ရြႊံ႕နဲ႔ပိတ္ထားရပါမယ္။     ပထမ ေအာက္ခံ အုိးအႀကီးထဲကို ဒုတိယ အုိးေသးထည့္လုိက္ရင္ အုိး ၂ လံုး ႏုတ္ခမ္းတညီတည္း ရွိသည္အထိ ေျမအုိး အႀကီးထဲမွာ သဲ အနည္းငယ္ထည့္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အုိး ၂ ခုအၾကားမွာ သဲ ကို ျဖည့္လိုက္ပါ။      အဲဒီသဲထဲ ကို ေရ လံုး၀ ထပ္ၿပီး မစုပ္ေတာ့တဲ့အထိ ထည့္လုိက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ အတြင္း အုိးေသးထဲကို သစ္သီး၀လံေတြ ထည့္လိုက္ၿပီး အ၀ကို ေရစုိ အ၀တ္နဲ႔ အုပ္ထားလုိက္ပါ။     ဒါဆုိ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာရဲ႕အစြမ္းကို သိရပါေတာ့မယ္။ အဲဒီ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာကို ေနရိပ္ၿပီး အေအးဓာတ္ရွိတဲ့ေနရာ မွာထားရပါမယ္။ အဖံုးအုပ္ထားတဲ့ ေရစုိ၀တ္ကိုလည္း ေရအၿမဲစိုေနေအာင္ ထားရပါမယ္။  -     ၂ နာရီေက်ာ္ ၾကာၿပီဆုိတာနဲ႔ အတြင္းက အုိးေသးထဲမွာ ရွိတဲ့ အပူခ်ိန္ဟာ အျပင္အခန္းအပူခ်ိန္ထက္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄၀ ေက်ာ္ ေလ်ာ့က်ၿပီး   ေအးေနတာကို ေတြ႔ရပါမယ္။ ဒါက သဲအစုိကို အေငြ႔ပ်ံၿပီး အပူဓာတ္ေတြ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ နည္းလမ္းကို အသံုးျပဳျခင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။    တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္တဲ့ မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာကေတာ့ အသင့္ လုပ္ထားတဲ့ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာ ေလးေတြကို ေရာင္းစားလာတာ   အခုထိပါပဲ။      ၂၀၀၁ ခုႏွစ္တုန္းက တစံုကို ႏိုက္ဂ်ီးရီးယားေငြေၾကး ၁၅၀ ႏိုက္ရာ   ( အေမရိကန္ ၁ ေဒၚ လာ) ေလာက္ပဲ ကုန္က်ၿပီး သူက ေတာ့ ၁၈၀- ၂၀၀ ႏိုက္ရာေလာက္နဲ႔ ေရာင္းခ်ပါတယ္။ သူဟာ တႏွစ္ကို ေျမအုိးေရခဲ   ေသတၱာ ၃ ေသာင္းေလာက္ ေရာင္းခ် ေပးေနပါတယ္။     ဒီအေၾကာင္း အျပည့္အစံုကိုလည္း ၀ီကီပီဒီယားမွာ ရွိတဲ့ Pot-in-pot refrigerator ဆုိတဲ့ အေၾကာင္း မွာ ေလ့လာသိရွိႏိုင္ပါတယ္။     လွ်ပ္စစ္မီး မလံုေလာက္ေသးတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ သစ္သီး၀လံ၊   စားစရာေတြကို ဒီနည္းနဲ႔ မပုပ္မသိုးပဲ လတ္ဆတ္ေအာင္ ဖန္တီးအသံုးျပဳဖုိ႔ ေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္။     အိမ့္သံစဥ္   ဧရာဝတီ
Saturday, March 9, 2013

လွ်ပ္စစ္မီးေတြ မရွိပဲ ေရခဲေသတၱာအျဖစ္ အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပညာကို
ႏုိက္ဂ်ီးရီးယားႏိုင္ငံသား အင္ဂ်င္နီယာ တဦးျဖစ္သူ မစၥတာ မုိဟာမက္
ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္ခဲ့ပါတယ္။

အဂၤလိပ္လုိ The pot-in-pot refrigerator သို႔မဟုတ္ အာေရဗစ္ ဘာသာစကားအသံထြက္နဲ႔ ေျပာရရင္ zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ေျမအုိး ၂ ခုကို သစ္သီး၀လံေတြ ၾကာၾကာခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာလုိ သံုးတဲ့ အသံုး အေဆာင္ တခုကို အိုးထိန္းသည္္ မိသား စုက ဆင္းသက္ခဲ့သူ မုိဟာမက္ ဘက္အက္ဘာက က တီထြင္းဆန္းသစ္လုိက္လို႔ ဆုေတြ တေလွႀကီး ရခဲ့ပါတယ္။

၂၀၀၀ ခုႏွစ္က $75,000 Rolex Award for Enterprise ေခၚတဲ့ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၇၅၀၀၀ ပါ၀င္တဲ့ ဆုလည္း ရခဲ့ တယ္။ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွာ ကမာၻ႔ Shell Award for Sustainable Development ဆုလည္း ရျပန္တယ္။

သမုိင္းေၾကာင္းကို ျပန္ေကာက္ေျပာရရင္ သိပၸံပညာ မထြန္းကားခင္ ကတည္းက မပုပ္မသိုးတဲ့ နည္းပညာနဲ႔ ပတ္သက္လာ ရင္ ေရွး အီ၈်စ္ႏိုင္ငံက အေစာဆံုးထြန္းကားခဲ့တာပါ။

မာမီရုပ္အေလာင္းေတြက အေတာ္ထင္ရွားတဲ့ သက္ေသလည္းျဖစ္ပါ တယ္။ ခရစ္မေပၚမီ ဘီစီ ၂၅၀၀ ေလာက္က အီဂ်စ္ႏုိင္ငံ Old Kingdom မွာတုန္းက အလားတူေရခရားေတြကို စားစရာေတြကို အေအးခံ အသံုးျပဳတဲ့ Zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ပစၥည္းေတြ သံုးခဲ့ဖူးပါတယ္။

သမုိင္းပညာရွင္တခ်ိဳ႕လည္း ဘီစီ ၃၀၀၀ ေလာက္က ေျမထည္ အသံုးအေဆာင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္ေတြ႔ ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ အေအးခံ သံုးတဲ့ ေျမထည္ပစၥည္းေတြကို အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္ ႏိုင္ငံေတြမွာ
အသံုးျပဳတဲ့ Ghara ( ဂါရာ)၊ Matki ( မတ္ကီ) တုိ႔လုိ ေျမထည္ပစၥည္းေတြပါ။

ဒါေတြကို အေျခခံၿပီး ႏုိက္ဂ်ီးရီယားႏုိင္ငံသား မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္ တဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ ျဖစ္ပါတယ္။

အသံုးျပဳပံုကေတာ့…

စဥ့္ရည္ မသုတ္ထားတဲ့ အရြယ္အနယ္ငယ္ကြာျခားတဲ့ ေအာက္ေျခက အေပါက္ပါတဲ့ ေျမအုိး ၂ လံုးကို ပထမ ရွာေဖြရပါ မယ္။ ၿပီးရင္ ေျမအုိး ေအာက္ေျခက အေပါက္ကို ရြႊံ႕နဲ႔ပိတ္ထားရပါမယ္။

ပထမ ေအာက္ခံ အုိးအႀကီးထဲကို ဒုတိယ အုိးေသးထည့္လုိက္ရင္ အုိး ၂ လံုး ႏုတ္ခမ္းတညီတည္း ရွိသည္အထိ ေျမအုိး အႀကီးထဲမွာ သဲ အနည္းငယ္ထည့္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အုိး ၂ ခုအၾကားမွာ သဲ ကို ျဖည့္လိုက္ပါ။

အဲဒီသဲထဲ ကို ေရ လံုး၀ ထပ္ၿပီး မစုပ္ေတာ့တဲ့အထိ ထည့္လုိက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ အတြင္း အုိးေသးထဲကို သစ္သီး၀လံေတြ ထည့္လိုက္ၿပီး အ၀ကို ေရစုိ အ၀တ္နဲ႔ အုပ္ထားလုိက္ပါ။

ဒါဆုိ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာရဲ႕အစြမ္းကို သိရပါေတာ့မယ္။ အဲဒီ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာကို ေနရိပ္ၿပီး အေအးဓာတ္ရွိတဲ့ေနရာ မွာထားရပါမယ္။ အဖံုးအုပ္ထားတဲ့ ေရစုိ၀တ္ကိုလည္း ေရအၿမဲစိုေနေအာင္ ထားရပါမယ္။ -

၂ နာရီေက်ာ္ ၾကာၿပီဆုိတာနဲ႔ အတြင္းက အုိးေသးထဲမွာ ရွိတဲ့ အပူခ်ိန္ဟာ အျပင္အခန္းအပူခ်ိန္ထက္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄၀ ေက်ာ္ ေလ်ာ့က်ၿပီး
ေအးေနတာကို ေတြ႔ရပါမယ္။ ဒါက သဲအစုိကို အေငြ႔ပ်ံၿပီး အပူဓာတ္ေတြ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ နည္းလမ္းကို အသံုးျပဳျခင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္တဲ့ မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာကေတာ့ အသင့္ လုပ္ထားတဲ့ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာ ေလးေတြကို ေရာင္းစားလာတာ
အခုထိပါပဲ။

၂၀၀၁ ခုႏွစ္တုန္းက တစံုကို ႏိုက္ဂ်ီးရီးယားေငြေၾကး ၁၅၀ ႏိုက္ရာ
( အေမရိကန္ ၁ ေဒၚ လာ) ေလာက္ပဲ ကုန္က်ၿပီး သူက ေတာ့ ၁၈၀- ၂၀၀ ႏိုက္ရာေလာက္နဲ႔ ေရာင္းခ်ပါတယ္။ သူဟာ တႏွစ္ကို ေျမအုိးေရခဲ
ေသတၱာ ၃ ေသာင္းေလာက္ ေရာင္းခ် ေပးေနပါတယ္။

ဒီအေၾကာင္း အျပည့္အစံုကိုလည္း ၀ီကီပီဒီယားမွာ ရွိတဲ့ Pot-in-pot refrigerator ဆုိတဲ့ အေၾကာင္း မွာ ေလ့လာသိရွိႏိုင္ပါတယ္။

လွ်ပ္စစ္မီး မလံုေလာက္ေသးတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ သစ္သီး၀လံ၊
စားစရာေတြကို ဒီနည္းနဲ႔ မပုပ္မသိုးပဲ လတ္ဆတ္ေအာင္ ဖန္တီးအသံုးျပဳဖုိ႔ ေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္။

အိမ့္သံစဥ္
ဧရာဝတီ


--
Posted By Blogger to လူဗိုလ္ဟူသည္ ... at 3/10/2013 12:42:00 PM

--
ေမွာ္ဆရာအဖြဲ႔မွ ေန႔စဥ္ Mail မ်ားရယူလိုပါက http://groups.google.com/group/mrsorcerer/subscribe?hl=en
Member မ်ား မိမိတို.သိထားသည္မ်ားကို မွ်ေ၀လိုပါက mrsorcerer@googlegroups.com သို႔စာပို႔ႏိုင္ပါသည္။
ေမွာ္ဆရာအဖြဲ ့မွ ႏႈတ္ထြက္လိုလွ်င္ mrsorcerer+unsubscribe@googlegroups.com ကိုႏွိပ္ျပီး စာပို႔ေပးပါရန္။
စာလက္ခံလိုသည့္ပံုစံ ျပင္လိုလွ်င္ http://groups.google.com/group/mrsorcerer?hl=en
အဖြဲ ့၏ စည္းကမ္းမ်ားကို သိလိုလွ်င္ http://groups.google.com/group/mrsorcerer/browse_thread/thread/af2f4a1d44d4d909?hl=en တြင္ ဖတ္ရႈႏိုင္ပါသည္ ။
 
Facebook (FB) ေမွာ္ဆရာအဖြဲ႔သို႔ Mail ပို႔လိုလွ်င္ mrsorcerer2@groups.facebook.com
FB ေမွာ္ဆရာအဖြဲ႔သို့ ၀င္ရန္ http://www.facebook.com/home.php?sk=group_173571176006981&ap=1
Facebook Page ႏွင့္ဆက္သြယ္လိုလွ်င္ www.facebook.com/mrsorcerergroup
 
ေမွာ္ဆရာ အဖြဲ ့ႏွင့္ပက္သက္၍ ေ၀ဖန္အၾကံျပဳလိုပါက >>>
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ ( mrsorcerer9@gmail.com, mrsorcerer27@gmail.com ) ထံသို.
ေပးပို.ႏိုင္ပါသည္ ။
 
ခင္မင္စြာျဖင့္
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ
---
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "ေမွာ္ဆရာ အဖြဲ ့ ( Ѧя Ƨσяcɛяɛя )" group.
Visit this group at http://groups.google.com/group/mrsorcerer?hl=en.